45. Antalya "Altın Portakal Film Festivali"
İlk defa 1964 yılında Antalya'da gerçekleşen "Türkiye'nin Oscar Töreni" olarak nitelendirilen Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 45. yaşını kutluyor. Türk sinemasının gelişmesi ve uluslar arası bir mevkiye sahip olması için maddi, manevi destek vermeyi amaç edinen projenin temeli 1950 yılının ortalarına; Aspendos Tiyatrosu'nda düzenlenen konser ve tiyatro gösterimlerine dayanıyor. 1960 yılına kadar her sene düzenlenen etkinlikler, Antalya Belediyesi'ne bağlı görev yapan Dr. Avni Tolunay'ın 'Belediye Başkanı' olmasıyla resmileşir ve "Antalya Altın Portakal Film Festivali" adını alır. Adının "Film Festivali" olmasının sebebi, Tolunay'ın sinemaya olan düşkünlüğü ve festivalin ana temasının sinema üzerine kurulu olmasıdır.
ilgili yazılar
- Üç Maymun Oscar'a aday (3)
- Schweppes Kısa Film Festivali (2)
- Fest-i Kült 4 (0)
- Waltz with Bashir (4)
- 27. İstanbul Film Festivali (0)
- Cannes Film Festivali 2008 (6)
- 10 Köy, 10 Film (3)
- Odtü Kısa Film Festivali 2008 (0)
bu yazı queennothing tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: antalya altın portakal film festivali, 45. altın portakal film festivali, festival, altın portakal, film festivali, antalya, ömer tuncer, ertuğrul karslıoğlu, serap aksoy, tevfik başer, atilla dorsay, ziya öztan, fehmi yaşar, serra yılmaz, kenan ışık, hasan özgen, demet evgar, levent üzümcü, ceyda düvenci, ulaş inaç, zafer algöz, özge özberk, serdar akar, ayda aksel, fadik sevin atasoy, ömer faruk sorak, güven kıraç, tuncel kurtiz, jacqueline bisset, danny glover, marisa tomei, michael ironside, bille august, maximilian schell, matthew modine, susanne bier, tcheky karyo, micheal york, the chicken the fish and the king crab, ohorten, strangers, one day you will understand, chevolution, lornas silence, out of tune, paris, estomago, love live long, towelhead, born in 68, blind date, destiny, divizonz, old fish, ponyo on a cliff, life before her eyes, im because we are, as simple as that, mascarades, the wackness, sanguepazzo, a perfect day, flame and citron, the vanished bus, dry summer, two lines, i want to see, the window, the gift to stalin, waiting, checkmate, straight, the lamantetion, the class, white night wedding, dream, 24, waltz with bashir, berlin calling, dinle neyden, my marlon and brando, tokyo sonato, tatil kitabı, ulak, three monkeys, belgesel, kısa film, dilberin sekiz günü, süt, pandoranın kutusu, the last hangman, özgü namal, saadet ışıl aksoy, chicago, 2008
Osmanlı cumhuriyeti - olay
osmanlı cumhuriyeti
vizyona girmeden olay olan "osmanlı cumhuriyeti"nde senaryayo göre (senarist: gani müjde) "Eğer Türkiye Cumhuriyeti kurulmasaydı ve Osmanlı devam etseydi ne olurdu?" konusu işleniyor. enterasan olan ise "Atatürk kargaları kovalarken ölüyor ve tarihin akışı bir anda değişiyor." Atatürk'ün ilk kez mizah konusu olması film vizyona girmeden büyük tartışma yarattı.
filmin fragmanı.
ilgili yazılar
bu yazı BoZzoRe tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: osmanlı, türk filmi, osmanlı cumhuriyeti, atatürk, mizah, gani müjde, ata demirel
Tropik Fırtına (Tropic Thunder)
'Film içinde film' çevirecek bu Hollywood yıldızlarını bize 'hatırlatmak' amacıyla, onların önceki filmlerinden fragman görüntüleriyle başlayan Tropik Fırtına; kahkaha fırtınasını da, işte bu, gerçek Hollywood filmlerine yaptığı göndermelerle oluşturulmuş fragman sahneleriyle başlatıyor..
ilgili yazılar
- Speed Racer (2)
- Narnia Günlükleri: Prens Caspian (eleştiri) (2)
- The Incredible Hulk (eleştiri) (12)
- Mamma Mia! (3)
- What Happens In Vegas (4)
- Öldüren Cazibe (Death Defying Acts) (2)
- Yetimhane (El Orfanato) (6)
- O... Çocukları (18)
- Yasak Krallık / The Forbidden Kingdom (eleştiri) (6)
- The Dark Knight (23)
bu yazı menese tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: sinema, film eleştirisi, film, komedi, tropik fırtına, tropic thunder, ben stiller, 2008
The Band's Visit
Haklarında kimsenin pek kafa yormadığı Mısır Polis Bandosu'na ait küçük bir müzisyen grubun yolu bir gün, ülkelerinden kilometrelerce uzağa, İsrail'e düşer.
Görevlerini her daim müthiş bir ciddiyet ve sorumlulukla yerine getirmiş olan bando grubu, İsrail'de küçük bir bölgedeki Arap Kültür Merkezi'nin açılış törenine gönderilirler. Ancak daha ülkeye ayak bastıkları an şanssızlık başlar ve kendilerini almakla görevli yetkilileri havaalanında bulamazlar. Sonrasında gururlu ve bir o kadar da disiplinli olan teğmen Tawfiq Zacharya'nın liderliğinde kendi başlarına yollarını bulmaya karar verirler ama şansızlık devam eder ve isim karışıklığından dolayı hiç de ummadıkları ıssız ve unutulmuş bir kasabaya gelirler.
Ana hikayemiz de böylelikle başlamış olur..
Ortak özellikleri uzaklığı ve unutulmuşluğu yaşamışlık olan; kısmen yabancı iki grubun birbirlerini tanıma, anlama ve kabul etme sürecini anlatıyor The Band's Visit... aynı zamanda grup içi kuşak çatışması, yalnızlık ve iletişimsizlik kavramlarına değiniliyor...
Sahneler ise tamamen simetrik hastasi bir fotoğrafçı edasıyla çekilimiş ki bu da diyalogların sadeliğiyle birleşince izlenirlik oranı çok yüksek bir yapım çıkıyor karşımıza.
Ülkemizde ilk olarak 2007 filmekimi'nde gösterilen, İsrail-Fransa-Amerika ortak yapımı olan The Band's Visit'in orjinal adı ise "Bikur Ha-Tizmoret"..
ilgili yazılar
bu yazı ifyess tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: the bands visit, bikur ha tizmoret, bando, israil, fransa, amerika, filmekimi, 2007
Empire: Gelmiş Geçmiş En İyi 500 Film
Türkiye'de de yayın hayatını sürdüren İngiltere'nin en çok satan aylık sinema dergisi Empire, 10 bin Empire okurunun oyları, ünlü oyuncular ve Empire yazarlarının katıldığı anket sonucuyla belirlediği 'en iyi 500 film', web sitesinde paylaşıldı. İlk 100 film, özel kapaklar halinde Empire okuyucularının beğenisine sunuldu.
1 – The Godfather (1972)
2 - Raiders Of The Lost Ark (1981)
3 - Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
4 - The Shawshank Redemption (1994)
5 – Jaws (1975)
6 – GoodFellas (1990)
7 - Apocalypse Now (1979)
8 - Singin' in the Rain (1952)
9 - Pulp Fiction (1994)
10 - Fight Club (1999)
11 - Raging Bull (1980)
12 - The Apartment (1960)
13 - Chinatown (1974)
14 - Once Upon A Time In The West / C'era una volta il West (1968)
15 - The Dark Knight (2007)
ilgili yazılar
- Tüm zamanların en iyisi: Godfather (5)
- Unutulmaz 10 Film Sahnesi (3)
- 10 kategori 10 film (3)
- Yönetmenlerin Bilinmeyen Yönleri (6)
- Sizin Top 10 Listeniz ? (72)
bu yazı queennothing tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: empire, raiders of the lost ark, the godfather, star wars episode v the empire strikes back, the shawshank redemption, jaws, goodfellas, apocalypse now, singin in the rain, pulp fiction, fight club, raging bull, the apartment, chinatown, once upon a time in the west, the dark knight, 2001 a space odyssey, taxi driver, casablanca, the godfather part ii, blade runner, the third man, star wars episode iv a new hope, back to the future, the lord of the rings the fellowship of the ring, the good the bad and the ugly, dr. strangelove or how i learned to stop worrying and love the bomb, some like it hot, citizen kane, die hard, aliens, gone with the wind, butch cassidy and the sundance kid, alien, the lord of the rings the return of the king, terminator 2 judgment day, a clockwork orange, andrei rublev, heat, the matrix, vertigo, the 400 blows, the big lebowski, kind hearts and coronets, seven samurai, evil dead 2, this is spinal tap, e. t. the extra terrestrial, schindlers list, on the waterfront, psycho, en iyi filmler, empire sinema anketi
Over Her Dead Body - (2008)
Over Her Dead Body - (2008) - Poster
Desperate Housewives dizisinden tanıdığımız Eva Longoria Parker sevenleri için kaçırılmayacak bir film. Over Her Dead Body için kahkaha atmak istiyorsanız bir bakın derim.
Komedi tarzı filmimiz, düğününün mükemmel olabilmesi için iğneden ipliğe özenle çalışan Kate'in (Eva Longoria Parker) inanılmaz koşturmacası ile başlar. Nişanlısı Henry (Paul Rudd) ile evleneceklerdir. Aslında planları bu olsada tam da öyle olmaz.
Çeçeron ama çok komik olan kızımız Kate düğünü için buzdan melek heykeli sipariş etmiş fakat gelen heykel sadece bir kadındır. Onun bir melek olmadığının, meleklerin kanatları olduğunu söyler getiren adama da geri götürmesini gerçek bir melek heykeli getirmesini ister.
Tam da bu sırada Kate, kamyonetin çiçekleri ezeceğini zannedip durdurmaya çalışırken heykel üzerine düşer ve ölür.
Bu sahneden sonrası tam bir komedi. Diğer taraftaki meleğe bile cadı gibi davranan Kate ne yapacağını bilmez. Zaten ona yardımcı olacak meleğin konuşmasına izin bile vermemiştir! :)
Burdan sonra bir çeşit medyumluk yapan Ashley (Lake Bell) ortaya çıkıverir.
Kate, Ashley
ilgili yazılar
- Tropik Fırtına (Tropic Thunder) (0)
- Kadının Olamam (I Could Never Be Your Woman) (0)
- Polizei (1988) (3)
- Beautiful Creatures (Güzel Şeyler) (1)
- Fight Club'ın yazarından; "Choke" (5)
- Kung Fu Panda (5)
- The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (1)
- The Darjeeling Limited (2007) (4)
bu yazı mavinokta tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: desperate housewives, eva longoria parker, over her dead body, komedi, paul rudd, lake bell, lindsay sloane, jason biggs, 2008, movie, film
The Kite Runner / Uçurtma Avcısı
Amir, 70li yılların, şimdiye oranla daha özgür ve demokratik Afganistan'ın da varlıklı bir iş adamının sessiz, içine kapanık ve okumaya düşkün oğludur.
Hasan ise, hem Amir'in en yakın arkadaşı hem evin hizmetlisinin cesur ve sadık oğludur.
İkilinin en büyük ortak özelliği uçurtma sevdalıları olmalarıdır...
Kendilerine Kabil'in Sultaların adını takan bu ikili, mahalleler arası düzenlenen bir uçurtma yarışmasını kazanırlar. Ancak hemen akabinde gelişen travmatik bir olayda dostlukları büyük bir darbe alır.
Amir ve Hasan bu olaydan sonra bir hayli uzaklaşırlar ama her daim birbirlerine olan sevgilerini sürdürürler.
bu yazı ifyess tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: the kite runner, uçurtma avcısı, film özet, özet, yorum, khalid abdalla, 2007
Yönetmenlerin Bilinmeyen Yönleri
Stanley Kubrick
"Yönetmen" kavramı, sinema ve tiyatro sanatının en önemli unsurudur. Bir yönetmen sadece filmi değil, aylar süren çekimler boyunca tüm ekibi de yönetir aslında. Sinemayı gerçekten seven, farklı bakış açılarını kabul edebilen insanlar, bir film izlerken "yönetmen" kavramının üstüne düşer.
Sinema sanatı için bu kadar önemli bir sıfatı taşıyan insanların 'enteresan' olarak nitelendirebileceğimiz bazı özellikleri var. İmaj verirken izledikleri yol olsun, rahatlamak için başvurdukları yollar olsun, atmosfere girebilmek için aldıkları terapi uygulamalarına kadar şaşırtıcı bir çok şey bulunuyor.
(Sinemada imaj vermek; yönetmenin, oyuncuya istediği performansı verdirtmek için söylediği, örnek verdiği, düşündürttüğü şeyler. Mesela, "Vahşi bir aslanın üzerine koştuğunu düşün o korku ifadesini yüzüne yansıt" gibi.)
Kişisel bir şey ama 'yönetmenler' başlığı altında bunu da eklemek istedim; Quentin Tarantino, ayak fetişistidir. "Pulp Fiction"daki meşhur ayak masajı ve "Kill Bill" (V1 ve V2)serisiyle Uma Thurman'ın ayaklarını çok sevdiğini her fırsatta dile getiriyor. Sadece "Death Proof" filmini izleyerek Tarantino'nun ayak fetişisti olduğunu anlamak zor değil.
Quentin Tarantino
"Casino", "The Departed", "Raging Bull", "The Color of Money" gibi bir çok başarılı filmin yönetmeni Martin Scorsese, beğenmediği sahneler için asla "kötü oldu" demez; tekrar çekerken oyuncuya "gayet iyi oldu ama daha iyi olabilir, daha iyi olacak" dermiş. Çünkü, profesyonel bir yönetmenin, oyuncusunun moralini hep yüksek tutması gerektiğine inanıyormuş.
ilgili yazılar
- Requiem For A Dream (eleştiri) (7)
- Tarantino'dan 2010 müjdesi; "Inglorious Bastards" (10)
- Hell Ride (2008) (4)
- Pulp Fiction (6)
- Empire: Gelmiş Geçmiş En İyi 500 Film (4)
- Yönetmen, yani yöneten insan (11)
- Pi - 3.14 (2)
- Tim Burton (13)
- Ed Wood (Dünyanın En Kötü Yönetmeni) (1)
bu yazı queennothing tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: yönetmen, sinema, tiyatro, senaryo, oyuncu, actor, actress, quentin tarantino, pulp fiction, kill bill, death proof, uma thurman, casino, the departed, the color of money, raging bull, martin scorsese, one eyed jacks, stanley kubrick, marlon brando, the godfather, full metal jacket, the shining, 2001 a space odyssey, spartacus, dr. strangelove or how i learned to stop worrying and love the bomb, ryan oneal, marisa berenson, barry london, vittorio de sica, pickpocket, mouchette, l argent, ken loach, robert bresson, looking for eric, requiem for a dream, darren aronofsky, jennifer connelly, johnny depp, jared leto, ellen burstyn, oscar, notre musique, for ever mozart, jean luc godard, king lear, bidone il, roma, amarcord, federico fellini, tim burton, storyboard, steven spielberg, alfred hitchcock, akira kurosawa, ran, 1985, 1975, 1998, 2008, 2009, 1974, 1945, 2010, yönetmenlerin bilinmeyen yönleri
Fest-i Kült 4
AFSGD işbirliğiyle ilk kez 2005 Kasım'ında Ankara - Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda gerçekleşen "Fest-i Kült" adlı film festivaline, 12 farklı ülkeden seçilmiş yönetmenlerin konuk oldu ve toplam 61 film gösterildi. Festivalin bir diğer etkiliği de atölye aktivitesiydi. FSA (Fotoğraf – Sinema Ankara)'da ve Ankara sokaklarında gerçekleştirilen fotoğraf çekimi / sergisi aktivitesi, sinema ve fotoğraf severlerin oldukça ilgisini çekti.
2006 Kasım'ında 2. düzenlenen festival, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok ilinden katılan sinema severleri ağırladı. Türkiye dışında Almanya'da da adı duyulan festival, 2007 yılında kendini geliştirerek daha fazla ilgi gördü.
Bu sene 4.sü düzenlenecek olan festival, kendini geliştirmeye devam ediyor. 2 kısa film yarışması ve "Nasıl film çekilir?" adlı seminerin gerçekleşeceği festival, üç seneye oranla daha fazla katılımcıyı ağırlamayı hedefliyor.
ilgili yazılar
- PASO Öğrenci Filmleri Festivali (1)
- Üç Maymun Oscar'a aday (3)
- Schweppes Kısa Film Festivali (2)
- 45. Antalya "Altın Portakal Film Festivali" (0)
- Mesnevi'den Hikayeler konulu kısa film yarışması (1)
- 5. adalar kısa film festivali (0)
- Kartal Belediyesi Ulusal Kısa Film Festivali (0)
- Odtü Kısa Film Festivali 2008 (0)
bu yazı queennothing tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: festi kült 4, festi kült, fest i kült, film festivali, kısa film, kısa film festivali, 2008, kızılay, ankara, büyülü fener sineması, afs, afsgd, sinema, fotoğraf
The Untouchables
The Untouchables
Film; Hazine bakanlığının görevlendirdiği Eliot Ness'in (Kevin Costner), o yıllarda ABD'de çokça bulunan içki yasağının Al Capone (Robert De Niro) isimli mafya babası tarafından delinmesini engellemek için gösterdiği çabayı anlatıyor.
ilgili yazılar
bu yazı trouble tarafından sinepil.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: the untouchables, dokunulmazlar, kevin costner, sean connery, andy garcia, robert de niro, mafya, mafia, 1987, mafya filmi, macera filmi
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://www.sinepil.org/rss.xml. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder