TARİHTE ÜNLÜ METRESLER
Büyük adamlar, metresleri tarafından destek mi görmüşler, yoksa onların kölesi mi olmuşlar? Bu ünlü kadınlar, yalnızca "aptal güzeller" miydi? Yoksa tarihin akışını etkileyen güçlü kişiler mi?
Ünlü metresleri başka kadınlardan ayıran ayrı bir özellik yoktur. Bu ünlü kadınlar, kendilerini seven erkekler kadar birbirlerinden farklıdırlar. İhtiraslı ya da pasif, zeki ya da akılsız, iyi yürekli ya da şeytanca… Tek ortak yanları, hepsinin ünlü erkeklerin yataklarını paylaşmış olmalarıdır. Çoğu da karanlık köşelerde ölmüştür.
Varlıklı erkekler, keyifleri istedikçe metres tutarlar, zamanı gelince rahatça savarlardı. Ama bir kız ele geçirdiği bir soyluyu kendine bağlamayı becerebildiğinde; varlığa, toplum içinde saygın bir yere, çoğunlukla da siyasal bir güce sahip olurdu. Ödenecek bedel belki çok yüksekti ama burjuva bir kız ya da düpedüz bir fahişe için denemeye değer bir işti bu… Bir kızın, tanınmış birinin dikkatini çekmesi için; şanslı, parlak bir güzellik sahibi, koruyucu adamın istediği biçimde eğlendirmesini bilen, mutlu edebilen, ilgisini her zaman üstünde tutabilen biri olması gerekiyordu.
bu yazı teacher07 tarafından hafif.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: metres, aptal güzeller, xv. louis, la pompadour, madam du barry, lady conyngham, nell gwyn, ii. charles, mademe racemier, diane de poitiers, vii. edward, isadora duncan, naney person, lola montes
PoP ArT...
Pop Art deyince akla gelen ilk cevap "popülist anlayış"tır; oysa ki Pop Art imgeleri tematize eder ve hatta hafif bir mizah anlayışı ile bulunma (varlık) sebeplerini ortaya koyarak sorgular. Pop Art, İngiltere ve Amerika'da 60'lı yıllarda ortaya çıkmış sanat akımıdır. İngiliz pop sanatı, Richard Hamilton, Peter Blake, Roger Coleman gibi sanatçılarla tanınır. Amerikan pop sanatında aynı dönemlerde Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein ve Claes Oldenburg gibi sanatçılar bu tarzı temsil eder.
Pop Art, sanatın her dalı ve günlük yaşam imgelerinin genel anlamda en çok yaklaştığı; gerçek manada ise birbirinin en fazla düşmanı konumunda olduğu bir tarzdır. Kimi zaman imgeleri kimliksizleştirir, kimi zaman ise imgeleri güçlü ironiyle sorgulatır. Gitgide daha fazla büyüyen tüketim çarkı içine fast food'dan tutun da sinemaya kadar birçok marka girer.
60'lı yıllara imza atmış olan Kennedy'nin, "... aya adım atmış olacağız" sözü, televizyonun başına sabitlenen yaşamlar, Nasa'nın deneyleri, yürüyen yollar, galaksiler arası düşler ve başka oluşumlar, beyaz perdede ve çizgi filmlerde yansımalarını bize göstermiştir. Fütüristik bu eğilimler giderek daha bir belirginleşir. Tüketim kültürü dünyayı sarar ve endüstri geleneği ile gelen yaşam kültürünü sorgulayan pop sanatçıları felsefelerini kolâjla anlatırlar. Bu, aslında son derece parlak, renkli, gerçekçi ya da tam tersi düşünen yaşamdan bir kadrajdır.
Claes Oldenberg, Dev hamburger
ilgili yazılar
- nefis illüstrasyonlar (0)
- MELANKOLİK... (12)
- Avangard Kuram üzerine (7)
- Walt Disney: Sanatla Ticaretin Muhteşem Karışımı (35)
- Penisiyle Başbakani Çizdi (18)
- Sperman Bedri Baykam (12)
- Apple iCan 06 (1)
- Guido Daniele ve İnanılmaz Vücut Boyama Sanatı (17)
- san'at san'at içindir (25)
bu yazı buklet tarafından hafif.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.
etiketler: pop, pop art, sanat, richard hamilton, peter blake, roger coleman, jasper johns, robert rauschenberg, andy warhol, roy lichtenstein, claes oldenberg, kennedy, stanley kubrick, john clem clark, fabrika, tüketim, beyaz perde, çizgi film, illüstrasyon, illüstratör, resim, ressam, film, kolaj, kadraj, fast food, imge, endüstri, kodlama, marilyn monroe, sahne, tasarım, coco cola, kısa film, yazar, yayıncı, yönetmen, imaj
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://www.hafif.org/rss.xml. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder